Černucha setá (Nigella sativa) neboli kmín černý je jednoletá léčivá bylina pocházející z Iráku dorůstající výšky až 50cm. Plodem jsou hnědé tobolky, které nazýváme černým kmínem a které obsahují mnoho vitamínů. Rostlina kvete od června do července bílými a modrými květy.
Semínka kmínu vyséváme od března do dubna do sponu 30x30cm. Semínka klíčí dva až tři týdny při teplotě min. 10 stupňů. Rostlinka má ráda suché a teplé stanoviště a výživnou propustnou půdu bohatou na vápník.
Semena černuchy sklízíme v červenci a srpnu, když jsou plně dozrálá a lze je vytřást ze semeníku podobně jako mák z makovice. Uchováváme je v uzavíratelné nádobě a těsně před použitím je podrtíme.
Černucha obsahuje nigelin, mastné kyseliny, éterické oleje borneol, carvon a thymol, dále bílkoviny, vitamíny a minerální látky. Podporuje tvorbu mléka, posiluje játra a žaludek, napomáhá správné látkové výměně. Bylo vědecky prokázáno, že její konzumace posiluje imunitu a jako podpůrný prostředek napomáhá i při léčbě cukrovky a rakoviny.
Připravit si můžeme čaj: Jednu polévkovou lžíci čerstvě rozmačkaných semen zalijeme 250 ml vroucí vody a necháme 15 minut odstát. Pak přecedíme a pijeme dva šálky denně. Čaj je účinný při kašli, astmatu, onemocnění jater, žloutence, překyselení a obtížích se žaludkem.
Pokud vás bolí klouby, můžete vyzkoušet obklad s černuchou: tři čajové lžičky semen rozdrťte a přidejte tolik vody, aby vznikla kaše. Tu pak přiložte na postižené místo a zakryjte obvazem. Nechte působit hodinu.
Černucha je rovněž bylinou lásky, psychické energie a ochrany.
Nový komentář