Bazalka pravá drobnolistá (Ocimum basilicum 'Compacta') je jednoletá drobnolistá aromatická rostlina z čeledi hluchavkovitých pocházející z Indie a tropických regionů Asie, kde ji pěstují již více než 5000 let. Do Evropy se pak dostala v 16. století a v současnosti se pěstuje většinou na zahradách či na balkoně v truhlících. Dorůstá výšky 30 cm, má lysou větvenou lodyhu se stopkatými, vstřícnými, vejčitými až podlouhlými listy v hodní části se zastřihovaně zubatými okraji. Kvete bílými květy, které rád vyhledává hmyz. Plodem je červenohnědá tvrdka. Bazalka má ráda vlhkou výživnou půdu a hodně sluníčka. Množit ji můžeme buď semeny které vyséváme v březnu či dubnu do truhlíku nebo řízkováním nekvetoucích postranních výhonů. Bazalek je mnoho druhů a pěstují se formy jak s listy zelené tak červené barvy, které v květináčích vypadají velice dekorativně. Liší se rovněž aroma, od typické vůně bazalky po skořicovou až citrónovou. Tato odrůda bazalky je aromatická a drobnolistá a díky svému kompaktnímu růstu se ideálně hodí pro pěstování v truhlících a nádobách.
Pro svou příjemnou vůni se čerstvé nebo sušené listy používají jako univerzální koření v kuchyni, kde má široké využití především jako přísada do salátů, omáček, polévek. Bazalka je základem italské kuchyně a používá se především v kombinaci s rajčaty, mozzarelou, olivovým olejem a těstovinami. Vyrábí se z ní výborné bazalkové pesto.
Jedná se ale i o mimořáně univerzální bylinu, která tlumí křeče, zlepšuje trávení, působí proti nadýmání, protizánětlivě i mírně antibioticky. Bazalka je vhodná i při nespavosti a migréně, závratích psychického původu a uvolňování stresu. Pomůže i při bolestech hlavy, ale pozor na dávkování, vyšší dávky namísto uklidnění naopak podráždí, neboť obsahuje velké množství silic. Bazalku můžeme i inhalovat, pak snižuje krevní tlak a rovněž pomůže při těžkém nachlazení a při únavě. Rovněž si z ní můžeme připravit aromatickou koupel nebo v kombinaci s jinými bylinami jako je dobromysl, meďuňka, tymián, řebříček, heřmánek či řepík i lahodný čaj.
Nový komentář