Bazalka vytrvalá "African blue" je vytrvalá bazalka keříčkovitého vzrůstu s dřevnatým stonkem dorůstající výšky až 60 cm s velice dekorativními zelenofialovými lístky a nádhernými fialovými kvítky, které s oblibou vyhledávají včely a čmeláci po celé léto. Jedná se o křížence bazalky Ocimum kilimandscharicum pocházejícího z Keni a Ocimum basilicium "Purpurascens". Tato bazalka má ráda hlinitopísčitou humózní půdu ideálně s drenáží z písku či štěrku a slunné stanoviště. Tato bazalka u nás bohužel nepřezimuje a při teplotě pod +14 °C zastavuje svůj růst, proto ji pěstujeme jako takzvanou přenosnou rostlinu. Při správné péči nám vydrží několik let a můžeme její lístky využívat i přes zimu. V létě ji přemístíme na slunné stanoviště a dopřejeme jí bohatou zálivku a pravidelné hnojení přírodními hnojivy, v zimě ji pak přemístíme na světlejší místo kde teploty neklesnou pod 14°C a omezíme zálivku. Doporučujeme bazalku pravidelně zaštipovat, aby vytvářela krásně tvarovaný kompaktní keřík. Tato bazalka je jistě zajímavým barevným zpestřením každého bylinkového záhonu.
Pro svou příjemnou vůni se čerstvé nebo sušené listy používají jako univerzální koření v kuchyni, kde má široké využití především jako přísada do salátů, omáček, polévek. Bazalka je základem italské kuchyně a používá se především v kombinaci s rajčaty, mozzarelou, olivovým olejem a těstovinami. Vyrábí se z ní výborné bazalkové pesto.
Jedná se ale i o mimořáně univerzální bylinu, která tlumí křeče, zlepšuje trávení, působí proti nadýmání, protizánětlivě i mírně antibioticky. Bazalka je vhodná i při nespavosti a migréně, závratích psychického původu a uvolňování stresu. Pomůže i při bolestech hlavy, ale pozor na dávkování, vyšší dávky namísto uklidnění naopak podráždí, neboť obsahuje velké množství silic. Bazalku můžeme i inhalovat, pak snižuje krevní tlak a rovněž pomůže při těžkém nachlazení a při únavě. Rovněž si z ní můžeme připravit aromatickou koupel nebo v kombinaci s jinými bylinami jako je dobromysl, meďuňka, tymián, řebříček, heřmánek či řepík i lahodný čaj.
Nový komentář