Šalvěj hispánská (Salvia hispanica) je šalvěj pocházející z horských oblastí Střední Ameriky z čeledi hluchavkovitých. Jedná se o jednoletou rostlinu dorůstající výšky přes jeden metr. Kvete bílými až fialovými květy a plodem jsou jedlá semínka šedé až černé barvy dlouhé okolo jednoho milimetru známá pod názvem chia, pro která se pěstuje. Tato rostlina byla známá již za dob Aztéků, kteří ji používali jako platidlo, jak zmiňuje Mendozův kodex ze 16. století. Jeden mexický stát Chiapas dostal dokonce právě díky pěstování těchto semínek svůj název. Tato šalvěj velmi rychle roste a používá se také jako dekorativní rostlina: semínka se zasadí do květináčů ve tvaru zvířat a vytvářejí tzv. chia pets.
Semínka jsou známá svým bohatým složením: obsahují vápník, antioxidanty a omega-3 nenasycené mastné kyseliny, ale nemají žádnou chuť. Zahánějí pocit únavy, žízně a hladu. Konzumují se vcelku i mletá, s jogurtem, jako součást zeleninových salátů nebo se přidávají do pečiva. Když se zalijí vodou, vytvoří výživný rosol, který může sloužit jako náhražka oleje a vajec. Mohou je užívat i celiaci a diabetici. Mayové a Aztékové používali tyto semínka jako zdroj energie. "Chia" je mayský výraz pro "sílu". Aztécké slovo "chian" pak znamená "olejnatý".
Chia semínka mají na lidské tělo mnoho pozitivních účinků. Semínka jsou vhodnou potravinou při hubnutí, neboť v žaludku absorbují velké množství vody, čímž nabobtnají a navozují pocit plnosti. Také jsou vhodné pro diabetiky, jelikož zpomalují proces trávení polysacharidu, což napomáhá k stálejší hladině cukru v krvi.
U některých lidí se na chia semínka může vyskytnout alergie, která se projevuje nadýmáním.
Nový komentář