Máta mojito (Mentha Species "Mojito") je mrazuvzdorná máta dorustající výšky 20-50cm. V létě kvete v květenstvích ve tvaru klasu. Sklízet můžeme čerstvé lístky po celé léto, nejlépe v poledních hodinách, neboť tehdy obsahuje nejvíce silic. Tuto bylinku si můžeme i nasušit, ale teplota by neměla překroči 35 stupňů Celsia, neboť poté se silice ztrácí. Aby neztratila své aroma měli bychom ji skladovat ve vzduchotěsné nádobě, aby nezvlhla.
Listy této máty můžeme pouřít do nápojů a salátů, omáček i moučníků. Tato máta se rovněž jak již její samotný název napovídá využívá k přípravě osvěžujícího nápoje mojito.
Používá se i k výrobě alkoholického nápoje, známého jako „Peprmintka" nebo „Zelená". Ze sušených listů a vrcholků stonků před rozkvětem se louhuje čaj, také se využívají při přípravě jehněčího masa či zeleniny. Mentol se přidává také do ústních vod a zubních past, žvýkaček, mentolových bonbonů a masážních gelů. Poslední dobou je ale nahrazován mentolem uměle vyrobeným. Díky snadnému křížení existuje mnoho druhů rodu máta. Mrazuvzdorná až do -28°C.
Máta mojito, bylinka, lečivé čaje, osvěžjící nápoj mojito - nealkoholický i alkoholický s rumem.
Náš TIP - příprava nápoje "Mojito":
Do vysoké sklenice se přidá několik lístků máty (pečlivě umyjeme), cukr, nakrájené dílky limetky (či limetková šťáva) a ingredience se ve sklenici rozdrtí. Sklenice se poté naplní drceným ledem a zalije se bílým rumem (cca 4 cl). Koktejl se dolije perlivou vodou a zamíchá se. Nápoj se pije brčkem, sklenici je možno ozdobit výhonkem máty či kouskem limetky. Dělá se i nealkoholické Mojito bez rumu :-)
Nový komentář