Yzop lékařský (Hyssopus Officinalis) je hustě zavětvená keřovitá bylinka odspodu dřevnatějící dorůstající výšky 30-60cm. Má vždyzelené, kopinaté, ochlupené listy s olejovými žlázkami. Kvete od července do srpna modrými, bílými nebo fialovovými či růžovými květy v jednostranných klasech. Plodem jsou tvrdky. Má ráda slunné, živinami bohaté, vápenité a dobře propustné suché půdy. Yzop se nejlépe množí časně zjara výsevem s předpěstováním. V létě ho lze také řízkovat, na jaře se mohou dělit starší rostliny. V létě se sklízí a suší kvetoucí nať. Listy a mladé výhony se mohou trhat průběžně a používat čerstvé. Yzop má silné aroma, a proto ho stačí jen velmi malé množství. Je to vynikající koření do pokrmů z masa nebo ryb a do jídel z jednoho hrnce. Květy se hodí ke zdobení pokrmů. Yzop se rovněž často používá při výrobě bylinkovýh likérů.
Ve Středomoří byl yzop znám jako léčivá rostlina již v antických dobách. Ve střední Evropě se pěstoval nejprve ve středověkých klášterních zahradách. V lidovém léčitelství es používá yzopový čaj proti suchému kašli nebo při žaludečních a střevních potížích. Nyní je yzop znám spíše jako koření a jako pastva pro včely.
Nový komentář