Mochyně peruánská (Physalis peruviana) je jednoletá rostlina pocházející z Jižní Ameriky dorůstající výšky 1 metr a šíře až 1,5 m. Byla potravou Indiánů a její jedlé žluté až oranžové plody se označují jako třešeň Inků. Tyto plody jsou schované ve větším křehkém obalu připomínajícím lampion zelené barvy a mají průměr 1 až 2 cm a obsahují množství semínek a cenných látek, především pektinů, vitamínu C a A a cukrů. Z jedné rostliny lze sklidit až 2 kg velmi chutných sladce nakyslých plodů s příjemnou vůní. Tyto plody jíme až když jsou dostatečně zralé. Mochyně peruánská se dá zaměnit s klasickou mochyní ze zahrad našich babiček, jejíž lampionky jsou sytě oranžové až červené, která je ale bohužel nejedlá. Plody mochyně peruánské se konzumují většinou čerstvé, ale dají se i zavařit jako džem nebo usušit jako rozinky. Pokud rostlinu pěstujeme ve skleníku může nám za ideálních podmínek vydržet i následující rok.
Nový komentář