Stevie sladká (Stévia rebaudiana) je světlomilná tropická rostlina pocházející z tropické oblasti Jižní a Střední Ameriky dorůstající výšky 50 až 100 cm se sytě zelenými kopinatými lístky. Kvete jemnými úbory bílých květů vytvářejících koncové okolíky. Původně se jednalo o jednoletou rostlinu, ale šlechtěním se z ní stala rostlina víceletá, i když její přezimování bývá problematické. Množí se vegetativně pomocí zelených řízků, odnoží a řízků kořenů. Rostliny se dají dobře tvarovat řezem a snadno obrážejí. Rostlina má ráda slunce a polostín, přičemž na slunci jsou její lístky až o polovinu sladší. Pěstujeme ji jako přenosnou rostlinu v hlinitopísčité propustné půdě, optimální teplota je 15 - 20°C, ale lze ji přezimovat i při nižších teplotách 5 - 10°C při omezené zálivce.
Tato rostlina je známá kvůli svým léčivým účinkům a hlavně kvůli vysoké sladivosti jež způsobuje glykosid steviosid. Používá se jako náhražka cukru, ale narozdíl od něj nezpůsobuje kazivost zubů a je vhodná i pro diabetiky. Od listopadu 2011 ji EU schválila jako přídavnou látku do potravin pod označením E 960.
Kmeny v Paraguayi a Brazílii používali tuto bylinu na pálení žáhy, cukrovku a jako ústní vodu.
Listy lze užívat čerstvé, sušené nebo mražené.
Nový komentář