Lipie aztécká (Lipia dulcis collada) zvaná též Aztécký cukr je bylinka pocházející z Jižní a Střední Ameriky dorůstající výšky 25 cm s drobnými světle zelenými kopinatými lístečky tvořící až metrové převisy. Kvete roztomilými bílými květy. U nás ji pěstujeme jako přenosnou rostlinu, ideálně v závěsném květináči. Můžeme ji pěstovat po celý rok i v bytě, ale na léto ji doporučujeme vyletnit na sluníčko. Často ji zaléváme a pro dobrý růst přihnojujeme organickými hnojivy nikoli však dusíkatými, neboť ty by jí značně ubraly na sladkosti. Nevystavujeme ji teplotám pod 10 stupňů Celsia, aby listy nezčervenaly a neopadaly.
Jak již název napovídá je tato bylinka známá již z dob aztécké, kdy ji Aztékové používali jako sladidlo. Oproti rafinovanému cukru je její sladkost tisíckrát vyšší a je rovněž třikrát sladší než stévie, navíc nemá nepříliš oblíbenou pachuť jako stévie. Její listy se tedy používají jako sladidlo do čajů a některých pokrmů, salátů a dezertů nebo i nápojů a ovocných šťáv. Můžeme ji přidávat i do vonných směsí. Používají se především lístky a to buď čerstvé nebo sušené.
Dále se používá i jako léčebná bylina např. při redukční dietě nebo kašli, je vhodná i pro diabetiky.
Nový komentář