Vietnamský koriandr neboli Rdesno vonné (Persicaria odorata) je vytrvalá bylina vytvářející malé keříky s delšími lístky s hnědočerveným vzorkem dorůstající výšky 50 cm u nás ne příliš známá, která roste v Jižní Asii a jíž do Evropy dovezli vietnamští emigranti v polovině 20. století. Pro svou pálivou pikantní citrusovou chuť se jí občas říká pálivá máta. Přidává se do asijských pokrmů, kterým dodá nezaměnitelnou pikantní chuť. Využívá se jak v gastronomii tak v léčitelství. Podporuje dobré trávení, působí proti nadýmání a zácpě, má protizánětlivé a antibakteriální účinky. Výluh pomáhá při svědění, zánětech kůže nebo akné. Tato bylina byla prý oblíbená u mnoha budhistických mnichů žijících v celibátu neboť má podle Vietnamců schopnost tlumit sexuální touhu.
Při vaření využijeme čerstvé lístky podobně jako naší petrželku. Asiaté je přidávají především do nudlových polévek, čerstvých salátů a pokrmů z masa. Listy nevaříme a přidáváme je do jídla těsně před servírováním, aby neztratily svou kořeněnou chuť.
Vietnamský koriandr má rád vlhko a pravidelnou zálivku, vyhovuje mu slunce a dobře propustná hlinitopísčitá půda bohatá na živiny. V našich podmínkách nepřezimuje, je náchylný na chladné teploty, pěstujeme ho proto jako přenosnou rostlinu. Vietnamský koriandr se množí řízkováním, vegetativně nebo kořenovými výhonky.
Nový komentář