Máta grepová (Mentha suaveolens) je mrazuvzdorná bylinka dorůstající výšky 40-60 cm se světle zelenými pilkovitými listy, která tvoří od července do září šeříkově zbarvené klasy květů. Z půdy vyráží o trochu později než ostaní máty - až v květnu. Vytváří kompaktní keříky bez žádných nadbytečných odnoží. Unikátní kombinace této máty v sobě spojuje chuť hořkého grepu a mentolu, i když ho má nižší obsah. Z této máty se destiluje japonský léčivý olej.
Tato máta je velice oblíbená hlavně do bylinkových čajů a nápojů, lze ji využít jak za studena tak za tepla. Mladé listy využijeme do ovocných salátů a kompotů, osvěžujících nápojů i alkoholických koktejlů. Hodí se rovněž výborně k asijským rybím pokrmům a pokrmům z tmavých druhů masa. Listy se nevaří, pouze se přidají na hotová teplá jídla.
Jako ostatní máty má ráda slunné či polostinné stanoviště a humózní propustnou půdu.
Nový komentář