Máta čokoládová (Mentha Piperita, Chocolate) je z máty peprné vyšlechtěný hustě zavětvený mrazuvzdorný druh máty nižšího až středního keřovitého vzrůstu dorůstající 30-60 cm s čokoládovo-peprmintovou vůní. Má tmavě zelené zašpičatělé listy eleptického až vejčitého tvaru s černo-hnědými stonky a fialovými květy. Velice se podobá mátě peprné, ale je vybarvena více do odstínů tmavě hnědé až fialové. Spojuje v sobě vůni máty a čokolády, tuto netradiční kombinaci si jednoduše zamilujete.
Pro své jemné nasládlé aroma je ideální ke zdobení a ovonění dezertů, koktejlů a nápojů, např. mochita s čokoládovou vůní, rovněž ale i do salátů a při výrobě mátových čokolád a zmrzliny. Lze použít i do koupele.
Jako ostatní máty má ráda slunné či polostinné stanoviště a humózní propustnou půdu.
Nový komentář