Máta pomerančová (Mentha piperita, Granada) byla vyšlechtěna z máty peprné, je mrazuvzdorná, hustě zavětvená keřovitého vzrůstu cca. 30-80cm vysoká s eliptickými vejčitými listy, mělce pilovitými, okrouhlými a drsnými. Jako ostatní máty má ráda slunné či polostinné stanoviště a humózní půdu. Sběr listů provádíme nejlépe před polednem, kdy má máta nejsilnější účinky
Po přičichnutí k této mátě ucítíte čerstvě rozkrojený pomeranč. Jemné aroma pomerančové máty se nejlépe rozvine v čajích či nápojích určených k hašení žízně, např. mochita. Rovněž se hodí k ozdobě ovocných salátů a dezertů. Její svěží lístky lze rovněž přidat do koupele, která bude mít mimořádně osvěžující účinek.
Jako všechny druhy máty uvolňuje křeče, zlepšuje žaludeční potíže a nevolnosti a chuť k jídlu, pomáhá při kolikách, nemocích střev, vylučování žluče a podrážděném žlučníku. Má mírné afrodiziakální účinky a posiluje nervovou soustavu.
Nový komentář